Normal doğum, doğal bir süreçtir. Herhangi bir müdahale gerektirmeden bebeğin anneden ayrılmasıdır. Normal doğum, doğal doğumdur. Ancak normal doğum öncesinde ve esnasında dikkat edilmesi gereken birkaç unsur vardır.
Normal Doğum Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğal doğum kararı alan anneler, normal doğum hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Normal doğumun aşamalarından ve faydalarından haberdar olmaları gerekir. Aynı zamandan anne ve babanın birbirlerine güven duymaları gerekir. Duygusal ve fiziksel olarak birbirlerine destek olmalıdırlar.
Annelerin normal doğum hakkındaki önyargılarından kurtulması gerekir. Bunun için doğuma hazırlık eğitimi gibi atölyelere katılmakta fayda vardır. Bu sayede anneler normal doğumun fizyolojik bir süreç olduğunu öğrenebilir. Aynı zamanda abartılı doğum hikayelerini de aklından silerek rahatlayabilir. Annenin doğum hakkındaki korkuları ne kadar azalırsa o kadar ağrısız bir doğum deneyimi yaşayabilir. Hamilelikte egzersiz yaparak esneme artırılabilir. Bu sayede bel ve pelvik taban kasları güçlendirilir ve doğum kolaylaşır.
Normal Doğum Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Doğal doğum kendiliğinden başlar. Herhangi bir suni sancıya gereksinim duyulmaz. Hatta suni sancı uygulandığında doğumun seyri bozulabilir.
- Doğumda anneye özgür bir şekilde hareket edebilme olanağı verilmelidir. Anne adayının rahat ettiği pozisyonda olması gerekir ve ıkınmaya başlamalıdır.
- Anneye doğum süresince bir yakını destek vermesi, normal doğum sırasında yapılması gerekenler arasında yer alır.
- Annenin mahremiyet sınırları bilinmeli ve bu konuda dikkat edilmelidir.
- Ten temasının önemsenmesi gerekir. Bebek doğduğu anda anne ile teni değecek şekilde temas ettirilmelidir.
Vajinal Doğumun Yararları Nelerdir?
Normal doğum ya da diğer isimleri ile doğal doğum ve vajinal doğumun faydaları aşağıdaki gibidir.
- Normal doğumda kimyasal ağrı kesicilere bazı durumlarda gerek duyulmaz bazı durumlarda ise az miktarda gerek duyulur. Anne ile bebeğin bilinci bu sayede yerinde olur.
- Doğumun açılma fazı birkaç saat kısalır. Bu durumda doğum süresi de kısalır.
- Anne doğum sırasında sık ve kısa nefes alıp vermelidir. Böylece annede meydana gelen ve bebeğe zararlı olan hiperventilasyonu engeller. Bu sayede bebeğin kalp hızında oksijen eksikliği sebebi ile sorun çıkmamış olur.
- Tensel temas sağlandığı için anne – bebek arasındaki ilişki güçlenir. Ayrıca tensel temas bebeğin ağlamasını azaltır. Bebeğin ağlamasının azalması da annelerin daha kolay bir şekilde emzirmesini sağlar.
- Normal doğum yapanlar hızlı bir şekilde iyileşebilir.
- Hastanede kalma süresi de azdır.