Hamilelik, kadının en karmaşık dönemlerinden biridir. Bu dönemde pek çok şeye dikkat ederek yaşamayı öğrenir. Bedeninde bir kişi daha besleyip büyüterek ve koruyarak yaşar. Bu noktada yemek yerken, oturup kalkarken ve yolculuk yaparken pek çok şeye dikkat eder. Hamilelikte yolculuk yapmak için öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken unsurlardan haberdar olmak gerekir. Peki, hamilelikte seyahat ederken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Hamileliğin Hangi Aylarında Seyahat Edilebilir?
Hamileliğin 11. haftasından 36. haftasına kadar olan dönem, yolculuk için en uygun dönemdir. Kanama, pıhtılaşma, düşük tehlikesi ve erken doğum sorunları olan hamile bireylerin, seyahate çıkmadan önce doktorlarına danışmaları gerekir. Hamilelikte uzun mesafeler için hava yolu ile seyahatin tercih edilmesi daha uygundur. Uçaktan sonra özel araç gelir. Hamilelikte otobüs ile seyahat önerilen bir seyahat şekli değildir. Çünkü yeteri kadar konforlu ve sağlıklı değildir.
Havayolu ile Ulaşımda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamileliğin 28. haftasına kadar doktor raporuna ihtiyaç duyulmadan hava yolu ulaşımı kullanılabilir. Havaalanlarında bulunan güvenlik kapılarının hamileliğe bir zararı olduğu kanıtlanmamış olsa da anne adayları bu kapılardan geçmek istemeyebilir. Bu durumda üst araması yapılabilmektedir.
Hamileliğin 28. haftası ile 36. haftası arasında olması durumunda anne adayı, doktorundan rapor alarak seyahat edebilir. Bu raporun 1 hafta geçerliliği bulunur. Yolculuğunuz 1 haftadan uzun sürecekse dönüş için yeni bir rapor almanızda fayda vardır. 36. haftadan sonra ise uçuş raporu alamayabilirsiniz. Bu sebeple Amerika’da doğum yapmak için hamileliğinizin 36. haftasına ulaşmadan yolculuk yapmanız daha doğru olacaktır.
Hamilelikte Uzun Süre Hareketsiz Kalmak Tehlikeli mi?
Hamilelikte uzun süre hareketsiz kalmak bacaklardaki kanın damarlarda pıhtılaşmasına yol açabilir. Aynı zamanda bu pıhtının beyne, akciğere ve diğer hayati bölgelere giderek kan akışını durdurması olası bir durumdur. Bu olayın tıptaki adı ‘tromboemboli’ olarak bilinir. Bu ciddi sıkıntıyı engelleyebilmek için ise anne adaylarının dikkat etmesi gereken unsurlar bulunur. Uzun süreli uçuşlarda;
- Uzun süre hareketsiz kalmamaya dikkat edilmeli.
- Gerekli miktarda sıvı tüketimi yapılmalı.
- Hareketsiz durmaktan kaynaklı meydana gelen pıhtılaşmayı engellemek için varis çorabı tercih edilmeli.
Özel Araç ile Seyahatte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Özel araç ile seyahat edilecekse birkaç konuda doğru bilgi sahibi olmak gerekir. Kısa süreli yolculuklarda 11. haftayı geçtikten sonra arka koltukta seyahat edilmesi ya da ön koltukta oturma durumunda emniyet kemeri ile vücudun arasına rahatlık veren ve destekleyen bir yastık konulması gerekir.
Özel aracınız ile uzun süren yolculuklarda;
- 3 saatte bir mola verilmeli.
- Molalarda 10 dakika boyunca yürüyüş yaparak vücuda kan gitmesine yardımcı olunmalı.
- Aracın arka koltuğunda oturulmalı.
- Yolculuk sırasında sıvı tüketimi ihmal edilmemeli.
- Tatlı, ekşi ya da acı tadı olan yiyecekler tüketilmemeli.
- Kafeinli gıdalar tüketilmemeli.
- Kan pıhtılaşma problemine engel olmak için varis çorabı ile seyahat edilmeli.
Otobüs ve Tren ile Seyahatte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelikte otobüs yolculuğu tavsiye edilmemektedir. Hamilelikte herhangi bir yolculuk planlıyorsanız ulaşım aracı olarak otobüsü seçmemeniz doğru bir karar olacaktır. Bunun sebebi ise molalarının kısıtlı olması ve kişilere bırakılan alanın dar olmasıdır. Hamile bireyler bu şartlar altında zorlanabilir.
Ten ile seyahat ise otobüs ile karşılaştırıldığında daha konforlu bir ulaşım aracıdır. Fakat yine de otobüs ile arasında pek de fark bulunmamaktadır. İki ulaşım aracı da anne adaylarının uzun süre hareketsiz kalmasına sebep olacağından sağlık problemlerini ortaya çıkabilir.