Hamilelik süreci ve doğum, bir kadının yaşanabileceği en benzersiz ve özel deneyimler arasında bulunur. Fakat bu deneyim, özel olduğu kadar zordur. Zorlu bir süreci içerisinde barındıran hamilelik, kadının yaşamında pek çok unsuru etkiler. Hamile kadın, yaşam tarzında birçok değişiklik yapmak durumunda kalır. Hamilelik boyunca kadın doğum uzmanının hamile kişiye verdiği talimatları takip eden, rutin olarak kontrollere giden ve genel sağlık durumuna dikkat eden anne adayları, doğum esnasında veya gebelik sürecinde çeşitli komplikasyonlar ile karşılaşmaktan çok uzaktır. Bu durum bireye, doğum öncesi bakımın ne kadar önemli olduğunu gösterir.
Doğum öncesi bakım hizmetlerinin hedefi; anne adayının önceden yaşadığı ve doğum sürecine etki edebilecek olan veya hamilelik sürecinde meydana gelen hastalıkların tespit edilmesidir. Bunun yanında doğum öncesi bakım amaçları arasında anne adayının ve bebeğinin doğum aşamasına dek mümkün olduğunca sağlıklı ve sorunsuz olarak gelmesi yer alır.
Doğum Öncesi Bakım Programı Aşamaları Nelerdir?
Doğum öncesi bakım programı aşamaları genellikle 4’e ayrılır. Bu aşamalar hakkında detaylı bilgiler aşağıdaki gibidir.
-
Birinci İzlem (İlk İzlem)
İlk aşamanın hamilelik zamanının ilk 14 haftası içerisinde gerçekleştirilmesi önerilir. Birinci izlem esnasında sağlık personeli annenin yaşı, tıbbi öyküsü, ailedeki sakatlık durumu ve akraba evliliği gibi konularında bilgi sahibi olur. Aynı zamanda beslenme biçimi, varsa önceden geçirilen gebelikler, zararlı alışkanlıklar veya cerrahi operasyonlar ile ilgili bilgi edinilir. Bu bilgiler dahilinde kişiye kan tahlili, idrar tahlili ve duruma göre gerekli görülen diğer tahliller yapılır. Elde edilen sonuçlara bağlı olarak anneye özel bir bakım programı hazırlanır.
-
İkinci İzlem
İkinci izlem süreci 18- 24. haftalar arasında kalan zamanı ifade eder. Bu zaman dilimi ilk dönemdekilere ek olarak bireyin fetüs hareketlerini hissedip hissedemediği konusu üzerinde durulduğu dönemdir. Aynı zamanda annenin kilo değerlerine düzenli bir şekilde bakılır. Bunun yanında bu ikinci izlem süreci içerisinde glukoz tarama testi yapılır ve obstetrik ultrasonografi gerçekleştirilir.
-
Üçüncü İzlem
28 – 32. haftalar arasında kalan zamanı kapsar. Aynı ikinci aşamadaki gibi fetüs hareketleri kontrol edilir ve annenin kilo durumuna bakılır. Artık doğum aşamasına epey yaklaşılmıştır. Bu nedenle anneye doğum eyleminin nasıl gerçekleşeceği ile ilgili bilgiler verilir. Ne tür beklentilere sahip olunması gerektiği konusunda anne bilgilendirilir. Doğumun nerede ve kim tarafından gerçekleştirileceği hakkında ek danışmanlık verilir.
-
Dördüncü İzlem
36 – 38. haftalar arasındaki zamanı kapsar. Artık doğum oldukça yakın bir zaman içerisinde gerçekleşecektir. Bu nedenle hem kişiye psikolojik destek verilir hem de doğum belirtilerini hissettiği an ne yapması gerektiği yeniden hatırlatılır. Aynı zamanda önceki haftalarda gerçekleştirilen düzenli kontrollere devam edilir.
Amerika’da doğum yapmak istiyorsanız web sitemizi ziyaret edebilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz.